Okt 20 2010

Seksi baba

Objavil mlekarca 20.10.2010 pod Vsakdan

Za mano so prve govorilne ure v šoli za mojega prvošolčka. Mame, ki so bile pred mano so iz učilnice večinoma hodile z nasmehom in stavkom: “Vse je u redu”. Razen mama pobiča iz četverice razposajenih (kjer je tudi naš Jaka). Brez nasmeha, brez komentarja.
Verjetno bom tudi jaz taka, sem si mislila.

In res. Začelo se je pri dveh domačih nalogah, ki jih je pozabil, potem da ne posluša, da ne sledi pouku, da ne more sedeti pri miru, da se pretepa. Učiteljica je odprla zvezek kamor si pišeta posebne dogodke. Kar nekaj opomb je bilo na sinovo temo. In potem zgroženo kaj se je zgodilo prejšnji teden.
“Veste, sošolki je rekel, da je seksi baba.”
Nasmehnila sem se. Zdelo se mi je smešno. Niti nisem vedela kaj naj jima odgovorim. Njuna pogleda sta bila zgrožena. Kako lahko tak mulc nekaj takega reče!
“Veste deklica je bila prav prizadeta. Jo je užalil.”
Mali pa niti ni čisto točno vedel kaj je sploh rekel. Ko bosta oba vedela kaj stavek pomeni, ga verjetno ne bo več izrekel. Vsaj nekaj let ne. In ne njej. Mogoče kakšnemu prijatelju, naskrivaj.

Doma nismo nobene rekli na temo sestanka. Umili smo se in šli brat pravljico o pekarni Mišmaš. Vse naštete probleme poznam. Doma jih poskušam reševati kot sama najbolje znam, onidve naj jih pa v šoli. Zato pa sta tam.

Kljub vsemu se mi zdi prav prima fant, po enem mesecu in pol v prvem razredu je pa tudi malo divje pričakovati, da bo sedel pri miru in poslušal vsako besedo. Niti ne vem kakšna navodila naj mu dam vsako jutro, da bo kaj pomagalo.

 • Share/Bookmark

11 odzivov
11 odgovorov v “Seksi baba”

 1.   Pika - 20.10.2010 10:06

  … mislim, in kaj sta gospe PRIČAKOVALI?!?!?!?! Jaz bi ju verjetno samo debelo gledala! Naj si raje malo manj zapisujeta in malo več ukvarjata z mulci!

 2.   klementina - 20.10.2010 11:39

  to vsekakor ni primerno obnašanje otroka v šoli – pa čeprav je star šele 6 let. prav je, da sta vas učiteljici opozorili – to je konec koncev njuna dolžnost. je pa res verjetno nesmiselno delati iz tega dramo – kaksen dober pogovor z otrokom ne more skoditi. ignoranca pa!

 3.   Siol - 20.10.2010 14:22

  To ni čisto nič hudega. Mulc pač … vse bo še v redu.

 4.   NoMercy - 20.10.2010 14:32

  mali naj učiteljici reče, da naj bo prijazna z njim, ker bo on lahko ali šolski minister ali pa predsednik vlade – predno bo ona pokojna :P

  Sošolko naj pa drugič vpraša kako naj jo pohvali — morda ji je pa npr. kura z najvišje grede bolj všeč :P

 5.   xy - 21.10.2010 08:53

  Ok, tole s ‘’seksi babo” je mogoče malce pretiravanja s strani učiteljic, ampak po drugi strani razumljivo. Nikoli ne veš, mogoče so pa tudi starši te punčke kaj učiteljicama rekli.

  Vsekakor pa ne prenesem staršev, ki pravijo, da so učitelji za to, da rešujejo težave v šoli. Sploh ne od takih staršev, ki se potem doma z otroci o težavah v šoli ne pogovorijo. Ti imaš doma enega ali pa dva, učitelj jih ima pa lahko do 28 v razredu. In starši so tisti, ki so primarno odgovorni za vzgojo svojega otroka, ne učitelj. Poleg tega mora učitelj tudi pouk speljati, ne pa se cele ure ukvarjati z vzgojo.

  Verjetno ga hodite po pouku oz. popoldanskemu bivanju iskati in lahko vsakič vprašaš učiteljico, kako se je tisti dan obnašaš – če se je lepo, ga pohvališ, lahko ob koncu tedna za lepo vedenje kakšno manjšo nagrado dobi (ki je lahko tudi nematerialne oblike).

 6.   mlekarca - 21.10.2010 09:35

  Tole s seksi babo je bilo tako, da jo je hotel pohvaliti, pa je brcnil v temo. Se je pa gotovo nekaj naučil iz tega. Bolje je uporabiti besede, ki jih poznaš, kot pa tiste, ki jih slišiš na avtobusu od tavelikih fantov :)

  Učitelji vsekakor niso zato, da rešujejo težave. Ampak po drugi strani pa je potrebno situacije, ki se zgodijo v učilnici, rešiti tam in takrat. Jaz se doma lahko pogovorim o tem, ampak en mesec po dogodku je že malo manj smiselno. Ali pač ne?
  Tudi to je učenje. Strpnost, obnašanje…

  Vzeli smo jim eno leto otroštva, od njih pa pričakujemo, da se bodo znali sami od sebe obnašat in sami prevzemati odgovornosti in obveznosti.

  Na napakah se učimo. Otroci niso nič drugačni od odraslih. Če se sami ne opečejo, ne verjamejo. Vse morajo sprobat. Ne verjamejo, da je pozabljena domača naloga nekaj slabega, dokler ga zaradi tega učiteljica ne kaznuje (s podpisom, opozorilom). In potem začne skrbeti zato, da ima domačo nalogo. Jaz mu ne bom vsak dan preverjala torbe ali jo ima ali ne. Ker želim, da začne sam misliti na to ali ima domačo ali ne. Ker bi ga rada naučila samostojnosti, ne pa tega, da itak mama vsakič pogleda v torbo ali ima domačo ali ne. Jo pa z veseljem delam skupaj z njim, z veseljem se pogovorim zakaj se je stepel s prijateljem in z veseljem poslušam zgodbice kako je zaljubljen v sošolko in kako kdaj useka mimo in je romanca zapečatena. Vse je del šole. Šola niso samo učbeniki in šolski program.

 7. chef  chef - 21.10.2010 10:07

  Jaz bi malemu najprej čestital, ker da to reče takle šestletni mulc, je pa res hecno! Potem bi mu seveda povedal tudi, da to še kakšnih deset let ne bo primeren komentar, pa še potem samo izjemoma.

  Bom to uporabil čez nekaj dni po večerji, jaz sem prepričan, da bo užgalo, hehe.

 8.   fidi - 21.10.2010 10:14

  Hudo :) Prav predstavljal sem si kako je to izgledalo.. in uni ksiht od učiteljice.. še vedno jih sovražim.. vedno smo bili fantje krivi za vse ;)

 9.   mlekarca - 21.10.2010 10:36

  Uh, tudi meni bi se fajn zdelo, če bi slišala kaj takega po večerji :D .

  Fantje ja. Bomo videli kako bo čez tri leta, ko bomo imeli prvošolko. Vsekakor si želim manj pretepov :)

 10.   NoMercy - 21.10.2010 10:50

  a za lase pa pobje deklet ne vlečejo več :P
  včasih smo jim naklonjenost izkazovali z dobrim lasanjem :P

 11.   Valis - 21.10.2010 21:14

  Čemu potem hodiš na sestanke, če mu ne poveš kaj si zvedela? Ni to namen sestankov, da tam zveš kaj je prav in kaj narobe ter se potem o tem doma pogovorite? Vzgoja je naloga staršev in ne učiteljev.