Avg 10 2010

Domače

Objavil mlekarca 10.08.2010 pod Vsakdan

Po petnajstih letih pisarniškega dela skoraj v celoti za računalnikom je letošnje poletje balzam za mojo dušo in oči. Po dveh mesecih samostojnega podjetništva si upam narediti prvi zaključek: uživam. Maksimalno. Res, da sem si privoščila tudi precej dopusta, ampak tudi naredila sem že kar nekaj.

Finančno sem zaenkrat bolj ali manj na nuli, kar v bistvu niti ni tako zelo drugače kot preteklo leto, kvaliteta življenja pa je občutno boljša. Počasi postajam sodobni hipi. Hrano večinoma pridelujem sama na vrtu. Če bi bila vegetarijanka, mi še v trgovino ne bi bilo več treba :) .

Najnovejši dosežek je domači jogurt. Večkrat sem ga že poizkusila, pa ni bil ravno okusen, za žlico pa se je kar vleklo. Tokrat sem sledila Lojzetovemu receptu in uspelo je. Mleko grem s kanglico iskat k sosedu, ga čez noč postavim v hladilnik (iz mlekomata ga lahko takoj uporabite), zjutraj prevrem in pustim, da se ohladi na približno  50 stopinj (testiranje s prstom – ne peče več, je pa še vedno vroče). Pol litra ga pretočim v vrč, dodam dve žlički navadnega jogurta (vipavski čvrsti) in ga s paličnim mešalnikom zmešam, da se dodani jogurt lepo razporedi. Vsebino pretočim v manjše lončke (zelo priročni so tisti za shranjevanje materinega mleka, ker se lepo zaprejo) in postavim v pečico za eno uro na 50 stopinj.

Zraven seveda paše dober domač kruh, domača marmelada, margarino pa še vedno kupujem. Ampak verjetno se bom kmalu lotila tudi masla. Orodje že imam.

  • Share/Bookmark

2 odzivov
2 odgovorov v “Domače”

  1.   Pika - 10.08.2010 10:44

    How very QL! Zavidam – pogum za korak! UŽIVAJ!

  2.   akvarijska - 10.08.2010 22:00

    Bravo…. joj, kako bi zdaj en domač jogurt :-)

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !