Okt 23 2008

Vonj po domačem kruhu

Objavil mlekarca 23.10.2008 pod Družina, Vsakdan, Življenje je lepo in tagi: , ,

Kruha je zmanjkalo. Pa zdaj? Sobota popoldan je. Lahko bi sedla v avto in se odpeljala do najbližjega soseda. Pa se mi ne ljubi. Ena ura bo takoj okrog, kupila bom še vse drugo kot samo kruh.

V omari sem našla moko, kvas sem si sposodila pri sosedi in pričela. Po receptu. Korak za korakom. Natančno sem sledila navodilom. Toda moj izdelek ni bil prav nič podoben tistemu na sliki. Ne, moj izdelek je bil bolj podoben lepinji, uporabili bi ga lahko le za metanje diska.

Tako je bilo kakšno leto nazaj. Peke kruha se potem kar nekaj časa nisem lotila. Pa so me zopet navdušile mame, ko smo bili z otroci povabljeni na rojstni dan sosedovega fanta. Klepetale smo o tem kako lepo je, ko po hiši zadiši po kruhu in kako so vsi navdušeni nad čisto svežim domačim kruhom.

Tokrat sem v roke vzela telefon in poklicala mamo. Ona ve kako se je treba zadeve lotiti. Glavni nasvet? Daj testu čas. Čakaj, da se dvigne. In sem se oborožila s potrpljenjem. V skledo sem vsula moko, v sredini naredila jamo. Na robove sem natresla sol. V jamo vlila kvasec (v toplo vodo zmešan kvas, žlica moke in malo sladkorja). Nato pa mešala. Upoštevala sem nasvet neke druge kuharice. S testom delaj kot s svojim moškim. Nežno. Nikar ga s kakšno kuhovnico ne tepi. Uporabljaj roke in ga gneti.

Zato torej ženske tako uživajo pri peki kruha! Seksi.

Pustila sem ga vzhajati dobre pol ure. Da je podvojil volumen. Nato sem ga pregnetla. Z vso nežnostjo seveda, ampak temeljito. Stresla v pekač in ga zopet pustila vzhajati. Dobre pol ure. Nato sem ogrela pečico na 240 stopinj in dala peči testo. Po nekaj minutah sem temperaturo znižala na 200 stopinj in pekla še slabo uro.

Vonj se je naselil v vse kotičke, kmalu so oči otrok strmele skozi steklena vratca na pečici. “Kdaj bo kruh pečen, mama?”

Peka kruha je postala ritual. Gnetenje lepljivega testa zaposlitev še za dva para ročic. Vsak si zgnete svojo žemljico in jo potem z največjim veseljem pohrusta. Res ga ni večjega užitka kot vonj po sveže pečenem domačem kruhu.

kruh... (sposojena slikca)
Vir slikce

 • Share/Bookmark

3 odzivov
3 odgovorov v “Vonj po domačem kruhu”

 1. Muki  Muki - 23.10.2008 10:59

  Ja, peka domačega je res nekaj posebnega. Zdaj ko pride zima, bo pri nas vsak vikend na mizi topel hlebec in sveže maslo. To bi v bistvu morala vsaka familija prakticirat se mi zdi.

 2.   Luka - 23.10.2008 14:17

  NJam.

 3.   mlekarca - 24.10.2008 08:51

  Ja res je njam.
  Malo sem poškilila na tvoj blog Muki. Mogoče bo tudi moj sin nekoč tak gurman. Vsako dogajanje v kuhinji prevlada nad idejami za razne vragolije. Ko pride kakšen neskončno dolgočasen dan, se lotimo vsaj muffinov, če ne še kaj bolj zahtevnega.
  Tvojo rožmarinovo pogačo bomo zagotovo preizkusili.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !