Nov 29 2006

Presneta Ljubljančanka

Objavil mlekarca 29.11.2006 pod miks

Spomnim se, ko smo se pred leti s prijatelji vračali s hribov. Pot je bila slikovita, toda ozka. Na eni strani skale, na drugi bukve in strmo pobočje. Zaradi strahu pred višino sem se res malo bolj držala sredine kot desne strani. Seveda smo srečevali tudi druge avtomobile. Takrat me je bilo sploh groza. Na nekem posebej ozkem mestu smo se srečali z lokalcem. Ustavila sem kolikor se je le dalo pri kraju. Kakšen meter do prepada je pa zagotovo še ostal. Ziher je ziher. Hitel je odpirati okno. In jaz tudi. Pričakovala sem napotke kako bova šla vsak v svojo smer. Namesto tega se je usul plaz besed: “Prekleta Ljubljančanka, misliš da so vse ceste enosmerne? Drži se svoje strani. Ali bolje, drugič kar doma ostani…”

Seveda so me besede prizadele. Nekako nisem pričakovala, da bo gospod zlil svoj žolč name. In da je tak greh, če sem Ljubljančanka. Ljudje tod okoli so bili vedno tako prijazni.

Leta so minila, Ljubljano sem zamenjala za vasico tik pod to gorsko cesto. Seveda me je še vedno malo strah srečanja z drugimi avtomobili kadar se peljem po njej. Toda nekako me ne zmerjajo več s prekleto Ljubljančanko, ker sem s selitvijo zamenjala tudi registrsko tablico. Beseda Ljubljančanka je postala nekako nostalgična. Vesela sem, če me še kdo tako poimenuje. Vsekakor je ne jemljem kot žaljivko. In če kdaj v avtu sama pri sebi vpijem “Ljubljančan nesposoben”, ko srečam avto z ljubljansko registracijo, ki vozi povsod drugod samo po svoji strani ne, s tem ne žalim Ljubljančanov. Isto bi zatulila, če bi bila tablica naprimer Celjska. No ja, takrat bi bilo besedilo “Celjan nesposoben!”

Včeraj sem gledala Piramido na nacionalki. Nikakor ne morem razumeti kaj je tako žaljivega v besedi cigan. Mar ni to poimenovanje neke etnične skupine? Tako kot npr. indijanci? Zakaj je Rom užaljen, če mu rečeš, da je cigan? Ali pa naprimer beseda zamorec. Prešeren jo prav neovirano uporablja, če jo bom jaz izrekla, bo pa to žalitev. Halo? Spomnim se, ko smo se v šoli še zmerjali z bosancem, pa smo morali na zagovor h razredničarki zaradi tega. V tem primeru je bilo to najbrž tudi zato, ker v resnici nihče od nas ni bil Bosanec.

Po eni strani tako opevamo pestrost Slovenije, od prelepih gora, do čudovitega morja, pa panonska nižina, pa vinske trte… Po drugi strani pa nas moti različnost naroda, ki prebiva v njej. Motijo nas Gorenjci, pa Štajerci, Dolenjci, Primorci, da o Ljubljančanih ne govorim. Kjerkoli sem se pojavila izven Ljubljane, so me gledali postrani. Pha, Ljubljančanka. In potem še kategorija priseljencev; južni bratje, cigani, Italijani, Madžari…

V študenskih časih sem se srečevala s študenti iz cele Slovenije, pa s tistimi izven nje in vedno sem bila mišljenja, da nas raznolikost bogati. Še vedno tako mislim. Ampak vedno bolj spoznavam, da sem v manjšini. Tako radi gremo potovat v daljne kraje in tako radi opisujemo ljudi, ki jih srečamo, ampak bog ne daj, da pride kdo od njih v Slovenijo živet. Taki smo. Pa saj nismo edini. Zagotovo so tudi po drugih državah nestrpni do tujcev. Oče zelo rad poudari kako so ga imeli v Nemčiji za poden Evrope. Pa so ga začasno uvozili zaradi znanja. Ampak še vseeno je bil samo Slovenec.

Zdaj sem obdelala toliko tem, da se je bistvo čisto izgubilo. V bistvu sem samo hotela povedati, da je kljub vsemu pestrost narodov dobra. Vsak ima svoje posebnosti. Ni nujno, da Ljubljančani ne znamo vozit po ozkih regionalnih cestah in ni nujno, da se Primorec ali pa Štajerc ne znajdeta dobro v kaosu ljubljanske gneče. A razumeš?

Lp. Mlekarca

 • Share/Bookmark

4 odzivov
4 odgovorov v “Presneta Ljubljančanka”

 1.   mijau - 29.11.2006 11:43

  Pred leti, še v Jugoslaviji, sem kot rezervni oficir imel priložnost peljati se skupaj s skupino fantov, ki so služili v Sloveniji kadrovski rok. Bili so različnih narodnosti in med njimi je bil tudi en Cigan. Ne bi vedel, če ga med sabo ne bi klicali “Cigo”. Vprašal sem ga, če ni zato nič užaljen, pa mi je prostodušno odgovoril: “Zašto? Pa ja jesam Cigan.”

  Mnogo let kasneje se je pri nas pojavilo ime “Rom”, hkrati pa so nam dušebrižniki pojasnili, da je beseda Cigan žaljiva.

  Nekoliko pozneje smo izvedeli še to, da beseda “rom” pomeni “človek”.

  Sedaj pa razmišljam: Prvič, da se potemtakem rom piše z malo začetnico, saj se v slovenščini tudi človek tako piše. Drugič, tudi necigani smo ljudje in bi nas oni morali v svojem jeziku ravnotako imenovati “romi”. Tretjič, če nas, necigane imenujejo “civili”, ali bi potem morali mi biti užaljeni, ker nas nimajo za ljudi?
  Četrtič, kaj je po njihovem večja žalitev: če rečeš, Romi so tatovi, ali če rečeš, tudi med Cigani so pošteni ljudje?

  Tudi sam sem gledal tokrat Piramido, zato, ker sem vedel, da se bo iskrilo, če si bosta nasproti taka nasprotnika. Kljub temu, da je bilo očitno, da Rom ne bo dorasel nasprotnik Jelinčičevi retoriki, pa sem bil vseeno zelo presenečen nad visokim procentom ljudi, ki so glasovali za Jelinčiča, posebno še, če vzamemo v ozir njegovo netaktno obnašanje, ki je na trenutke mejilo na nesramnost.

 2.   majakrizaj - 29.11.2006 11:43

  In tako sem se jaz odločila da za ljudi uporabljam vzdevek “zemljan ali zemljanka”.Dokler ne bodo neki nadebudni naravovarstveniki izjavili, da je tudi ta izrek žaljiv za Zemljo.

 3. Dajana  Dajana - 29.11.2006 11:43

  Ja, razumem. Pestrost kultur je zelo dobra. Vse ostalo – Ljubljančan, Črnec, Cigan, Rom, Bosanec – so samo predsodki – neke vnaprajšnje slabšalne predstave o ljudeh, ki – ko jih spoznamo – splaknijo, izginejo. Rabimo jih takrat, ko moramo projecirati svojo jezo, svoj bes na nekoga. Samo spoznati je treba ljudi. Vsi smo samo ljudje na tem lepem modrem planetu. Vsi smo mešani, zmešani. Vsi smo od nekje prišli. LP

  P.S. Zelo dober vpis.

 4. nordstar  nordstar - 29.11.2006 13:14

  Ja lep zapis. Vidiš, kako pomemben je tudi en sam člen. Tisti človek, ki te je pred leti nadrl, ni bil povprečen predstavnik domačinov. Pa še danes ti odzvanja njegov izliv. Torej, vsak šteje.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !